Ice*Amsterdam

Geen ijs op het Museumplein

Dit jaar is er voor tienduizenden kinderen en volwassenen geen mogelijkheid om te schaatsen op het Museumplein; de gemeente Amsterdam heeft gekozen om deze winter geen ijsbaan te plaatsen in Amsterdam. Hierdoor komt er na jaren een einde aan een Amsterdamse traditie.

De ijsbaan, Ice*Amsterdam, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een winters begrip in de stad Amsterdam. Mede door de goede samenwerkingen met de ondernemers rond het Museumplein en de lokale partners zijn er nooit klachten geweest op of rondom de ijsbaan. Negen jaar lang heeft de organisatie, Stichting Ice Amsterdam zonder enkele vorm van subsidie of gemeentelijke bijdrages, jaarlijks bijna 100.000 bezoekers laten genieten van ijspret tussen de musea op het Museumplein - van schaatsende schoolklassen tot een hotspot waar toeristen van over de hele wereld hun eerste baantje leerden schaatsen. Wijlen Burgervader Eberhard van der Laan noemde Ice*Amsterdam zelfs ‘een cadeau voor de stad’.

Sinds 2019 was het al duidelijk dat de vergunning, na 10 jaar, opnieuw bekeken moest worden voor de mogelijkheden in de toekomst voor het Museumplein. Zo zijn er sinds drie jaar verschillende geluiden te horen vanuit het stadsdeel Zuid van de Gemeente Amsterdam dat de vergunning (Europees) aanbesteed moet worden, echter zijn de meningen binnen de Gemeente zelf hierover verdeeld. Vorige maand is uiteindelijk duidelijk geworden dat deze aanbesteding definitief doorgang zal vinden. ,,We zijn al drie jaar in gesprek met de Gemeente Amsterdam, de vele gesprekken hebben nooit duidelijkheid gegeven, tot we opeens in september hoorden dat het definitief niet door kon gaan. Wij waren verbijsterd dat het zo last- minute werd afgeblazen”, aldus de organisatie.

Doordat de definitieve afzegging, na drie jaar gesprekken, uiteindelijk in september van dit jaar werd doorgevoerd, is er nu niet meer voldoende tijd om een nieuwe vergunning aan te vragen. De proceduretijd voor een aanbesteding neemt ongeveer zes tot negen maanden in beslag. Voor de editie van 2023 was dan ook al alles in werking gezet, van materiaal tot partners en van personeel tot promotiemateriaal. Al het werk ten spijt, bleef de Gemeente bij haar standpunt; geen ijsbaan op Museumplein in 2023. ,,Deze besluiteloosheid heeft er nu voor gezorgd dat de ijsbaan van Ice*Amsterdam, waar we 100.000 mensen lieten genieten van ijs door middel van sport en spel voor jong en oud, in de koelkast blijft staan. Wij hadden het graag anders gezien en hebben er alles aan gedaan, maar helaas zonder resultaat.” Aldus de stichting Ice*Amsterdam.